Grafikweb.jpg
Sink-web.jpg
Väggmålning-Water-closet.jpg
Water-closet-web.jpg
14web.jpg
15web.jpg
20web.jpg
31web.jpg
 

DRUNKEN STORIES

Drunken stories är del i ett större projekt som handlar om eskapism. Eskapism, dvs. verklighetsflykt, visar på olika sätt och beskriver hur människan kan påverkas/influeras i dagens samhälle. Man kan ägna sig åt verklighetsflykt både för att ta sig ur en svår livssituation eller t.ex. drömma sig bort från ett bekvämt men innehållslöst liv. Behovet av eskapism eller verklighetsflykt har ständigt varit närvarande genom mänsklighetens historia. Först i slutet av 1920-talet blev begreppet känt. År 1929, i samband med den stora Wall Street-kraschen i New York, spreds en lågkonjunktur från USA till Europa och till andra delar av världen. “The Great Depression” påverkade utvecklingen av musik, film, konst och tidningar genom att den målade upp en färgglad, bekymmerslös låtsasvärld. Detta underlättades också av den snabba tekniska utvecklingen som pågick samtidigt.

Drunken stories är utforskar en rad olika teman som alla berör hur ett onyktert tillstånd och användningen av alkohol framställs; kommersiellt-; historiskt-; och psykologiskt perspektiv samt i populär/subkulturer och i sociala medier.
Lindström har samlat ihop berättelser inspirerade från youtube filmer där filmaren själv eller filmarens vänner agerar huvudpersoner framför kameran. Lindström har även undersökt incidenter från börsmarknaden, där t.ex. Stephen Parkins fd. anställd på PVM Oil Futures, under en natt i berusat tillstånd illegalt sålde 7 000 000 oljefat till ett värde av 520 miljoner dollar. I Chinese martial arts finns begreppet “Drunken boxing” som är en stridsteknik med ett oförutsett rörelsemönster med avsikt att lura motsåndaren. Lindström har även från sina utlandsresor snappat upp olika språkliga uttryck som man använder i partysammanhang.

Projektet presenterar en serie grafiska blad sk. snapshots baserade på ett videoverk där varje blad berättar en egen historia. Utställningen innehåller också en installation samt handtryckta affischer. Videoverket och installationen är ett samarbete med ljudkonstnären Maria Lindström. De grafiska teknikerna är koppar- och zinketsning; cyanotypi, screentryck och letterpresstryck.
Det finns ett soundtrack med en spotifylista där pop- och rockmusiken flörtar/berör/presenterar Drunken music.


Drunken stories
vill lyfta fram och ifrågasätta behovet av att kunna fly verkligheten istället för att granska sig själv och vad man håller på med. Har vi alla både goda och onda sidor inom oss och hur ska vi lära oss att handskas med dem så att vi inte bli destruktiva?
Hur bidrar samhällsklimatet till verklighetsflykt? Vad spelar media för roll?
Finns det något gott med verklighetsflykt? Kan den visa på att det finns ett behov av att man behöver leva mer i nuet och att man lär sig leka och njuta av livet istället för att fly bort från det som är trist?


(c) Hiilda Lindström 2019